VII Estragon-puju


Estragon-puju
Artemisia dracunculus

Estragon on korvõieliste sugukonda, puju perekonda kuuluv mitmeaastane poolpõõsas.
Umbes 1m kõrgune vars on sirge, lehed kitsad, lineaarsed, pidut karvased, ilma rootsuta. Õied on väikesed, ümarad, valkjaskollased, kohevates pööristes.

Eristatakse kaht teisendit:

* vene estragon ehk vene estragonpuju (Artemisia dranculus var. inodora)
Kuni 1,5m kõrgune, kibeda maitsega. Külmakindlam. Eeterlike õlisid vaid 0,1%.

* prantsuse estragon ehk prantsuse estragonpuju (Artemisia dranculus var. sativa)
60-80cm kõrgune, magusavõitu aniisimaitsega. Meie kliimas üheaastane, vajab talveks väljakaevamist ja soojemas kohas säilitamist. Eeterlike õlisid 3%.

Kasvatamine:

Talle sobib päiksepaisteline kasvukoht, sügavalt haritud toitainerikas muld, kuivemapoolne ja lubjarikas (pH al 6,0).
Enne istutamist segada mulda sõnnikukomposti (4-5kg/m2). Taimede vahe 30-40cm.
Estragoni ei saa kasvatada mustal kilel, kuna ajab palju juurevõsusid. Lisaks kile all muld paakub ja see estragonile ei meeldi.

Eelmisel aastal istutatud/ talvitumast tulnud taimed lõigatakse kevadel puhmiku harunemise soodustamiseks tagasi.
Estragoni on kõige lihtsam paljundada jagades, sest prantsuse vorm õitseb meil harva ja seemned on steriilsed. Juurevõrseid saab võtta ka kasvavalt puhmikult, kuna juured kasvavad looklevalt laiali.
Samuti saab teha rohtseid pistikuid.


Kasutamine:

Estragon korjatakse enne õitsemist, vars peab olema koristades rohtne.
Ürti võib kuivatada või säilitada sügavkülmas.
Võib kasutada salatites, kastmetes, suppides, hoidistes, marinaadides jne. Prantsuse köögi üks peamisi maitsetaimi (Béarnaise'i kastme koostisosa).

Sellega maitsestatakse veine ja likööre. Ka tehakse äädikat. Eeterlik õli on ilusa rohelise värvusega ja sellest tehakse siirupit (kasutatakse Tarhuni valmistamisel).

Comments

Popular Posts